Bulling o assetjament escolar

Les conseqüències de l'assetjament escolar són una evident baixa autoestima, actituds passives, trastorns emocionals, problemes psicosomàtics, depressió, ansietat, pensaments suïcides, etc.
Bulling o assetjament escolar

Intervenció de la família


Existeixen cursos i reunions d'escola de pares i mares que poden orientar als progenitors sobre el que pot fer per mantenir allunyats als seus fills del bullying. Es basen, normalment, en regles bàsiques com:
1- preocupar-se pels seus fills, parlant amb ells. Creen un canal de diàleg amb ells. Evitin els monòlegs. S'aprèn i es coneix millor els fills sentint-los.
2- Estar pendent dels possibles símptomes com a nerviosisme, falta d'apetit, insomni, sota rendiment escolar, fòbia escolar, etc.
3- Controlar i supervisar les conductes dels seus fills, observant què fa, a on va, amb qui juga, quins són els seus interessos, projectes, etc.
4- Determinar els límits i les normes. Exigir el compliment de les elementals.
5- Educar per controlar les emocions, per comportar-se amb els altres, per conviure amb uns altres.
6- observar els comportaments, estats d'ànim, i els canvis en els hàbits dels nens.
Al costat del seu fill, parli del tema. Faci-li sentir abrigallat, sense estimular la dependència. Impliqui a tanta gent com sigui possible i segueixi aquests consells:
1- Investigui detalladament el que està passant. Escolti al teu fill i no ho interrompi. Deixi que esplaï el seu dolor.
2- Posi's en contacte amb el professor del teu fill, amb l'adreça del col·legi i amb el cap d'estudis per alertar-los sobre el que ocorre, i demani la seva cooperació en la investigació i en la resolució dels fets.
3- No estimuli al teu fill al fet que sigui agressiu o prengui venjança. Empitjoraria més la situació.
4- Discuteixi alternatives assertives per respondre als acosadores i practiqui respostes amb el teu fill.
5- En el cas que l'assetjament continuï, prepara't per posar-se en contacte amb un advocat.
6- Depenent del grau d'ansietat i de por que estigui embolicat el teu fill, busca-li un psicòleg per ajudar-li al fet que superi aquest trauma. Però mai t'oblidis que la millor ajuda, en aquests casos, és la de la família.
7- Mantingui la calma i no demostri tota la teva preocupació. Demostri determinació i posi
tivisme.


Quan el teu fill és l’assetjador


És molt difícil per a molts pares el reconèixer alguna cosa negatiu en la conducta dels seus fills, per això és molt important, quan es detecta el cas, que ells treballin directament amb l'escola per resoldre aquest problema, d'una forma immediata, ja que normalment el problema d'una mala conducta sol créixer com una bola de neu. El que mai han de fer els pares de l'assetjador és usar la violència per reparar el problema. Poden ser acusats de maltractaments cap al seu fill.

Millor seguir alguns consells:
1- Investiga el perquè el teu fill és un assetjador.
2- Parli amb els professors, demani'ls ajuda, i escolti totes les crítiques sobre el teu fill.
3- Apropa't més als amics del teu fill i observa quines activitats realitzen.
4- Estableixis un canal de comunicació i confiança amb el teu fill. Els nens necessiten sentir que els seus pares els escolten.
5- Vigila't perquè no culpis als altres per la mala conducta del teu fill.
6- Col·labora amb el col·legi donant seguiment al cas i registrant les millores.
7- Canalitza la conducta agressiva del teu fill cap a algun esport de competició, per exemple.
8- Assenyala al teu fill que la conducta d'assetjament no és permesa per la família.
9- Deixa-li clar el que ocorrerà si l'assetjament continua.
10- Ensenya-li a practicar bones conductes.
11- No ignori la situació. Mantingui la calma i procuri saber com ajudar al teu fill.
12- Ajuda al teu fill al fet que manifesti les seves insatisfaccions i frustracions sense agressió.
13- Demostri al teu fill que ho segueix estimant tant o més que abans. Però que desaprova el seu comportament.
14- Anima-li al fet que reconegui el seu error i que demani perdó a la víctima. Elogiï les seves bones accions.

Intervenció de l'escola


El tipus de disciplina que hi hagi a l'aula i en el centre és de fonamental importància en la construcció d'una bona conducta. La constant supervisió a les aules i al pati, així com en el menjador, també explica a l'hora de detectar si s'està donant o no algun assetjament escolar. Professors i cuidadors han d'estar presents, sempre.
El que han de fer les escoles, al principi, no tancar els ulls a la realitat. Establir regles per evitar el bullying, mantenir una bústia de suggeriments i de queixes sempre obert, tractar el tema a través de cursos, conferències o tutories, posar a cuidadors o vigilants en el menjador, en l'esbarjo, i en altres zones de risc, introduir i mantenir assignatures d'educació en valors, i intervenir d'una forma ràpida, directa i contundent en el cas de faig alguna sospita d'assetjament escolar. De complicitat amb el centre escolar, els professors han de col·laborar en la identificació d'algun cas, o simplement establint amb els seus alumnes unes normes de no agressió.

Conseqüències de l'assetjament

Les conseqüències de l'assetjament escolar són moltes i profundes. Per a la víctima d'assetjament escolar, les conseqüències es fa notar amb una evident baixa autoestima, actituds passives, trastorns emocionals, problemes psicosomàtics, depressió, ansietat, pensaments suïcides, etc. També se sumen a això, la pèrdua d'interès per les qüestions relatives als estudis, la qual cosa pot desencadenar una situació de fracàs escolar, així com l'aparició de trastorns fòbics de difícil resolució.

Es pot detectar a una víctima d'assetjament escolar per presentar un constant aspecte contrariat, trist, deprimit... per faltar freqüentment i tenir por a les classes, o per tenir un baix rendiment escolar. A part d'això també s'acusa al plànol físic presentant dificultat per agafar el son, dolors en l'estómac, el pit, de cap, nàusees i vòmits, plor constant, etc. No obstant això, això no vol dir que tots els nens que presentin aquest quadre estiguin sofrint per un assetjament escolar. Abans de donar un diagnòstic al problema, és necessari que abans s'investigui i s'observi més al nen.
Quant als efectes del bullying sobre els propis agressors, alguns estudis indiquen que els executors poden trobar-se en l'avantsala de les conductes delictives. També la resta d'espectadors, la massa silenciosa de companys que, d'una manera o un altre, se senten acoquinats per la violència de la qual són testimonis, se sent afectat, podent provocar certa sensació de que cap esforç val la pena en la construcció de relacions positives. Per a l'agressor, el bullying li dificulta la convivència amb els altres nens, li fa actuar de forma autoritària i violenta, arribant en molts casos a convertir-se en un delinqüent o criminal. Normalment, l'agressor es comporta d'una forma irritada, impulsiva i intolerant. No saben perdre, necessiten imposar-se a través del poder, la força i l'amenaça, es fiquen en les discussions, agafen el material del company sense el seu consentiment, i exterioritzen constantment una autoritat exagerada.

 

 

 

Imma Hospital Llop

Psicòlegs Barcelona

www.psicologiabarcelona.com